Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Newsletter

Είσοδος

«Ενημέρωση Διευθυντών και Συντονιστών ενόψει πραγματοποίησης των εκπαιδευτικών ανταλλαγών του Διεθνούς Προγράμματος Ελλάδας – Κύπρου Χρυσοπράσινο Φύλλο».

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως και από την προσωπική σας εμπειρία κατά τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις γνωρίζετε, το Διεθνές Πρόγραμμα Ελλάδας –Κύπρου “ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ”, λειτουργεί ανελλιπώς από το 1994 και προβλέπει διετείς συνεργασίες Σχολείων από τις δύο (2) χώρες σε διασχολικές συμπράξεις με το συντονισμό του ΚΠΕ Αργυρούπολης. Η ανάπτυξη της δικτύωσης γίνεται κατά τις συναντήσεις εργασίας και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών την πρώτη χρονιά της διετίας.

Στόχοι του Προγράμματος είναι:
α) Η δημιουργία γνωστικών και αξιακών προϋποθέσεων στα παιδιά ώστε να έχουν θετικές στάσεις και συμμετοχικές συμπεριφορές στα ζητήματα της προστασίας της οικολογικής ισορροπίας, της ποιότητας της ζωής και της βιωσιμότητας της ανάπτυξης.
β) Η ανάπτυξη παιδαγωγικού προβληματισμού μεταξύ των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για τα εκπαιδευτικά συστήματα και τις παιδαγωγικές πρακτικές.
γ) Η ενδυνάμωση των ιστορικών εθνικών και πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν τους δύο λαούς και η προώθηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας.

Οι εργασίες του προγράμματος έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αρχών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που είναι η διεπιστημονική θεώρηση, η βιωματική προσέγγιση, το άνοιγμα του Σχολείου στην κοινωνία, η ομαδική εργασία, η καλλιέργεια δημοκρατικού διαλόγου, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και το πέρασμα από τα λόγια στις πράξεις. Το πρόγραμμα, που αξιολογείται συστηματικά, χαρακτηρίζεται από παιδαγωγική ποιότητα και επιστημονική εγκυρότητα. Μέχρι σήμερα έχει κερδίσει την αγάπη και το ενδιαφέρον του εκπαιδευτικού και μαθητικού κόσμου των δύο Ελληνικών Δημοκρατιών.

Τα 36 σχολεία του δικτύου αυτού, σχεδιάζουν και υλοποιούν, σε δυάδες συμπράξεων, προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, των οποίων η θεματολογία έχει να κάνει με τη δομή, τη λειτουργία και τη διαχείριση χερσαίων και υδατικών οικοσυστημάτων (π.χ. του δάσους, του περιαστικού πρασίνου, των ακτών, των ποταμών, των ρεμάτων κ.λ.π.), την εξάντληση των φυσικών πόρων, με το ενεργειακό ζήτημα, με τη ρύπανση από τις οικιστικές και παραγωγικές δραστηριότητες και τις μεταφορές σε σχέση με την ποιότητα της ζωής και την κλιματική αλλαγή, όπως και με θέματα δομημένου περιβάλλοντος.

Κατά το πρώτο έτος κάθε διετίας πραγματοποιούνται στην Αργυρούπολη και στη Λευκωσία οι δύο (2) συναντήσεις εργασίας και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών των Σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.. Τη δεύτερη χρονιά με την ολοκλήρωση των Σχολικών προγραμμάτων πραγματοποιούνται επισκέψεις μαθητικών αντιπροσωπειών και συνοδών εκπαιδευτικών του προγράμματος. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτών, γίνονται παρουσιάσεις των εργασιών στις Σχολικές κοινότητες και τις τοπικές κοινωνίες και άλλες εκδηλώσεις Περιβαλλοντικού, Πολιτιστικού και Ιστορικού ενδιαφέροντος. Οι τετραήμερες συναντήσεις του πρώτου σχολικού έτους πραγματοποιήθηκαν το Δεκέμβριο του 2009 στην Αργυρούπολη και τον Απρίλιο του 2010 στη Λευκωσία. Στις συναντήσεις αυτές έγινε αλληλογνωριμία, διαμόρφωση διασχολικών συμπράξεων, επιλογή θεματολογίας και μεθοδολογίας εργασίας, αναπτύχθηκε επικοινωνιακό πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα εργασιών των μαθητών και των εκπαιδευτικών και πραγματοποιήθηκαν προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν. Στο χρονοδιάγραμμα παίρνοντας υπόψη την ανάγκη ελαχιστοποίησης απωλειών διδακτικών ωρών και την ανάγκη πραγματοποίησης των ανταλλαγών προ του Πάσχα συνυπολογιζομένων των Εθνικών εορτών της Ελλάδας και της Κύπρου συμφωνήσαμε πέρυσι στο Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου να πραγματοποιηθούν οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές: α) από 10 έως 13 Μαρτίου 2011 για την επίσκεψη της Κυπριακής αποστολής στην Ελλάδα και β) από 7 έως 10 Απριλίου 2011 για την επίσκεψη της Ελληνικής αποστολής στην Κύπρο.

Τα Σχολεία των συμπράξεων του “ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟΥ ΦΥΛΛΟΥ” για τη διετία 2009 - 2011 είναι τα εξής:
1. 43ο Γυμνάσιο Αθηνών – Γυμνάσιο Ακροπόλεως
2. Γυμνάσιο Κολλεγίου Αθηνών - Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου Στροβόλου
3. 4ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης – Γυμνάσιο Έγκωμης
4. 3ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης - Γυμνάσιο Πέρα Χωρίου και Νήσου
5. Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά - Β’ Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας
6. 11ο Γυμνάσιο Νικαίας - Περιφερειακό Γυμνάσιο Κοκκινοτριμιθιάς
7. Γυμνάσιο Κύμης Ευβοίας - Γυμνάσιο Αρχαγγέλου Λακατάμειας
8. Γυμνάσιο Ακράτας – Γυμνάσιο Λατσιών
9. 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας – Γυμνάσιο Αγλαντζιάς
10. 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών – Γυμνάσιο Διανέλλου & Θεοδότου
11. Λύκειο Αυλωναρίου Ευβοίας - Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’- Δασούπολης
12. 2ο Λυκειο Καστοριάς - Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα
13. 11ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Παρασκευής - Γ’ Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου Λευκωσίας
14. 2ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο Ράφτη – ΚΒ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού
15. 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων - ΙΒ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού
16. 4ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας – Δημοτικό Σχολείο Ψευδών Λάρνακας
17. Δημοτικό Σχολείο Μεσαγρού Αιγίνης – Δημοτικό Σχολείο «Χατζ. Κορνέσιος»
18. 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρύνθου – Θ’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου

Στο παρελθόν το ΚΠΕ Αργυρούπολης συγκέντρωνε όλα τα δικαιολογητικά και φρόντιζε για την έγκριση της μετακίνησης από τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας. Όπως όμως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι από τη φετινή σχολική χρονιά οι μετακινήσεις στο εξωτερικό εγκρίνονται από τις Περιφερειακές Δ/νσεις προς τις οποίες θα απευθυνθείτε κάθε Σχολείο χωριστά συνυποβάλλοντας το παρόν έγγραφο το οποίο περιλαμβάνει και πληροφοριακά στοιχεία για το Πρόγραμμα (που πρέπει να τεθούν υπόψη του Περιφερειακού Διευθυντή) και τη βεβαίωση συμμετοχής σας στο Πρόγραμμα. Εκτός από αυτά τα δύο έγγραφα στην Περιφερειακή Διεύθυνση μαζί με την Αίτησή σας πρέπει να υποβάλλετε:
α) Βεβαίωση του Διευθυντή του Σχολείου για το ότι έχει συγκεντρώσει τις εγκριτικές Δηλώσεις των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών που θα λάβουν μέρος στη μετακίνηση
β) Αντίγραφο Πρακτικού Συνεδριάσεως του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών του Σχολείου όπου θα αναγράφεται ότι «ο Σύλλογος παίρνοντας υπόψη την εισήγηση του Διευθυντή αποφασίζει να εγκρίνει τη συμμετοχή των παρακάτω εκπαιδευτικών και μαθητών του Σχολείου στη μετακίνηση στην Κύπρο από 7 έως 10 Απριλίου 2011 προκειμένου να πάρουν μέρος σε συνεργασία με το Σχολείο …… της Κύπρου στην προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη για το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελλάδας – Κύπρου Χρυσοπράσινο Φύλλο που συντονίζει το ΚΠΕ Αργυρούπολης». (Στο Πρακτικό πρέπει να αναφέρονται τα Ονοματεπώνυμα των μαθητών και μαθητριών καθώς και τα Ονοματεπώνυμα και ο κλάδος των Εκπαιδευτικών).
Παρακαλούμε να ρωτήσετε την Περιφερειακή Διεύθυνση μήπως εκτός από τα πέντε παραπάνω έγγραφα χρειάζεται κάτι άλλο.

Κατά κανόνα στις ανταλλαγές συμμετέχουν δεκατετραμελείς κατά μέσο όρο μαθητικές ομάδες με δύο συνοδούς εκπαιδευτικούς για κάθε σχολείο της Β/θμιας και τρεις συνοδούς εκπαιδευτικούς για κάθε σχολείο της Α/θμιας. Μικρές αποκλίσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο αν εξασφαλίζονται όροι αμοιβαιότητας μεταξύ των σχολείων που συμπράττουν. Όπως από την αρχή έχουμε εξηγήσει τα Κυπριακά Σχολεία εντάσσονται σε χρηματοδοτική υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου το οποίο ενισχύει τη συμμετοχή για τον προαναφερθέντα αριθμό μαθητών και εκπαιδευτικών ενώ από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και τα σχολεία προσπαθούν μόνα τους να βρουν οικονομικούς πόρους για τη συμμετοχή. Οι ανταλλαγές έχουν χαρακτήρα πλήρους αμοιβαιότητας και ως προς το οικονομικό μέρος και ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Το Πρόγραμμα των δράσεων κατά τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές σε γενικές γραμμές είναι το εξής:
1. Μάρτιος 2011
10 – 3 – 2011: Άφιξη Κυπριακής αποστολής μαθητικών αντιπροσωπειών, συνοδών εκπαιδευτικών και συντονιστών του προγράμματος στα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία». Υποδοχή και μεταφορά με πούλμαν στους τόπους φιλοξενίας (ξενοδοχεία ή οικογένειες φιλοξενίας*).
Επίσκεψη στις σχολικές μονάδες αλληλογνωριμία των μαθητών. Συζήτηση των εκπαιδευτικών για το πρόγραμμα. Απογευματινές εκδηλώσεις, παρακολούθηση εκπαιδευτικών ή ψυχαγωγικών προγραμμάτων κ.λ.π. Επιστροφή στο ξενοδοχείο ή στις οικογένειες φιλοξενίας.
11 – 3 – 2011: Μεταφορά των Κυπριακών αποστολών με πούλμαν στα συμπράττοντα σχολεία. Τρίωρη παρουσίαση των προγραμμάτων των μαθητικών ομάδων στις σχολικές κοινότητες και στις τοπικές κοινωνίες (με λόγο, εικόνα, μουσική, δρώμενα, έκθεση υλικού κ.λ.π.). Ξενάγηση κατά τόπους.
Απογευματινές και βραδινές κεντρικές εκδηλώσεις προβολής του προγράμματος, παρουσιάσεων εργασιών και ομιλιών των συντονιστών και των επισήμων προσκεκλημένων όπως στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» της Αργυρούπολης, στα ΚΠΕ και σε άλλες αίθουσες που θα επιλέξουν τα περιφερειακά σχολεία.
12 – 3 - 2011: Εκδρομές με πούλμαν σε τόπους με περιβαλλοντικό και ιστορικό ενδιαφέρον.
13 – 3 – 2011: Πρωινές επισκέψεις και περίπατοι σε αξιοθέατα της περιοχής των σχολείων. Προετοιμασία αναχώρησης. Μεταφορά με πούλμαν στο αεροδρόμιο. Αναχώρηση για Λάρνακα.

* Η φιλοξενία των μαθητών της Β/θμιας γίνεται κατά κανόνα σε οικογένειες μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν οι συμπράξεις να προβλέψουν φιλοξενία σε ξενοδοχεία. Όλοι οι εκπαιδευτικοί φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία.

2. Απρίλιος 2011
7 – 4 – 2011: Αναχώρηση Ελληνικών μαθητικών αποστολών, συνοδών εκπαιδευτικών και συντονιστών του προγράμματος με πούλμαν προς τα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία». Αεροπορική μετακίνηση και άφιξη στη Λάρνακα της Κύπρου. Μεταφορά με πούλμαν στους τόπους φιλοξενίας (ξενοδοχεία ή οικογένειες φιλοξενίας).
Επίσκεψη στις σχολικές μονάδες αλληλογνωριμία των μαθητών. Συζήτηση των εκπαιδευτικών για το πρόγραμμα. Απογευματινές εκδηλώσεις, παρακολούθηση εκπαιδευτικών ή ψυχαγωγικών προγραμμάτων κ.λ.π. Επιστροφή στο ξενοδοχείο ή στις οικογένειες φιλοξενίας.
8 – 4 – 2011: Μεταφορά των Ελληνικών αποστολών με πούλμαν στα συμπράττοντα σχολεία. Τρίωρη παρουσίαση των προγραμμάτων των μαθητικών ομάδων στις σχολικές κοινότητες και στις τοπικές κοινωνίες (με λόγο, εικόνα, μουσική, δρώμενα, έκθεση υλικού κ.λ.π.). Ξενάγηση κατά τόπους. Κεντρικές εκδηλώσεις.
9 – 4 - 2011: Εκδρομές με πούλμαν σε τόπους με περιβαλλοντικό και ιστορικό ενδιαφέρον.
10 – 4 – 2011: Πρωινές επισκέψεις και περίπατοι σε αξιοθέατα της περιοχής των σχολείων. Προετοιμασία αναχώρησης. Μεταφορά με πούλμαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Πτήσεις επιστροφής. Μεταφορά με πούλμαν στα σχολεία.