Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Newsletter

Είσοδος

Δράση με την Τοπική κοινωνία για ενήλικες - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Θεσσαλονίκη Βιώσιμη πόλη"

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία με τις περιφερειακές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης

Τι είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη Βιώσιμη Πόλη» ;

Είναι ένας οργανωμένος εκπαιδευτικός περίπατος στην πόλη μέσα από τον οποίο προσπαθούμε:

Να ερευνήσουμε το πραγματικό πρόσωπο της πόλης μας, όπως το βλέπουμε, το ακούμε, το αισθανόμαστε. Να κατανοήσουμε πως είναι δομημένη η λειτουργία της πόλης, με ποιον τρόπο και από ποιους φορείς αντιμετωπίζονται τα προβλήματά της (η ρύπανση, η αισθητική, η καθαριότητα, το πράσινο, οι ελεύθεροι χώροι), με ποια ευαισθησία και με ποια ευθύνη; Πως αντιμετωπίζονται οι συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες, η τρίτη ηλικία, οι άποροι, οι άνεργοι;

Σε ποιούς απευθύνεται το πρόγραμμα: Σε πολίτες που επιθυμούν να δουν την πόλη μας με μια άλλη ματιά – τη ματιά της αειφορίας.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Λευκός Πύργος / Γνωριμία με το ιστορικό παρελθόν της πόλης

     Το πρόγραμμα ξεκινάει από τον Λευκό Πύργο όπου μέσα από επιλεγμένα εκθέματα της έκθεσης της Ιστορίας της πόλης, εξερευνούμε στοιχεία που αφορούν το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, την οικονομία και την κοινωνική ζωή – τον πολιτισμό της πόλης. Συγκεντρωνόμαστε στο μικρό αμφιθέατρο του 5ου ορόφου και συζητάμε για το παρελθόν της πόλης.

Πλατεία Ναυαρίνου– «Καμάρα»  / Βλέπω το σήμερα με άλλα μάτια -Κατανοώ την πόλη μου

      Στην συνέχεια ακολουθούμε μία διαδρομή στους δρόμους της πόλης. Περπατώντας παρατηρούμε και καταγράφουμε τα στοιχεία που συνθέτουν την ζωντανή, σύγχρονη πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης. Εστιάζουμε στην κατανόηση των βασικών στοιχείων της πόλης ως οικοσύστημα, στις αλληλεπιδράσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους, στην τοποθέτηση σημαντικών ιστορικών μνημείων της πόλης. Στην πλατεία Ναυαρίνου συζητάμε. Kατευθυνόμαστε προς την Καμάρα. Εστιάζουμε σε προβλήματα, νοοτροπίες και συμπεριφορές των ανθρώπων της πόλης, σε λάθη και παραλείψεις, σε αξίες και δράσεις που συμμετέχουν στη δημιουργία της εικόνας που παρατηρούμε. Θέτουμε κριτικά ερωτήματα και απαντούμε στο «γιατί είναι έτσι φτιαγμένη αυτή η πόλη και δεν είναι αλλιώς;»

Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου  / Πώς θέλω το μέλλον της πόλης μου;

     Καταλήγουμε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης όπου θέτουμε στο επίκεντρο το «τι πρέπει να γίνει ώστε να αλλάξουμε την  πραγματικότητα της πόλης προς το καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας». Ποιά είναι εκείνη η πόλη που απαντά στις ανάγκες των κατοίκων της και στις προκλήσεις της εποχής της; Ποιές είναι οι αξίες και οι αρχές που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία των υπεύθυνων θεσμικών φορέων και των ενεργών πολιτών στην οργάνωση της πόλης, ώστε να θεωρηθεί βιώσιμη.

Σημείο εκκίνησης: Λευκός Πύργος.

Τι θα χρειαστώ μαζί μου; Νερό, καπέλο, άνετα παπούτσια για περπάτημα στην πόλη, κολατσιό αν το συνηθίζω.

Κόστος: Το πρόγραμμα δεν έχει κόστος συμμετοχής.

Ποιός θα κάνει το πρόγραμμα;Έμπειροι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου.

Πώς μπορώ να συμμετέχω στο πρόγραμμα; Δηλώνοντας την επιθυμία σας στον / στην υπεύθυνο/η της βιβλιοθήκης, δίνοντας το όνομα και το τηλέφωνό σας.