Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Newsletter

Είσοδος

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΤΟΣ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»

 

 

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Οικονομικών, Πολιτιστικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UNCECSR), εγκρίθηκε το ειδικό «γενικό σχόλιο», το οποίο για πρώτη φορά επισημοποιεί τον χαρακτηρισμό του πόσιμου νερού ως ενός εκ των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το «γενικό σχόλιο» αποτελεί μια διευκρινιστική νομική ερμηνεία των διατάξεων της διεθνούς σύμβασης για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, η οποία μέχρι τώρα δεν ανέφερε ονομαστικά το πόσιμο νερό, γεγονός που τακτοποιείται πλέον με σαφήνεια. Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΟΗΕ «να αναλάβουν το διαρκές και σταθερό καθήκον» της διασφάλισης πόσιμου νερού για όλους τους πολίτες τους, χωρίς καμία διάκριση.

Προσαρμόσαμε, λοιπόν φέτος, ακολουθώντας το «γενικό σχόλιο» της UNCECSR, τα δύο σχολικά μας προγράμματα: "Σταλαγματιά - σταλαγματιά, αδειάζει η στάμνα η πλατιά" (από Δ’ τάξη Δημοτικού και άνω) και "Ένα πρωινό παρέα με τον Μπραμιανούλη"  (νηπιαγωγείο- μέχρι Γ’ τάξη δημοτικού), στα ζητήματα του ανθρώπινου δικαιώματος για παροχή πόσιμου νερού σε όλους τους πολίτες, επικουρικά της ορθολογικής του διαχείρισης. Στα προγράμματα αυτά συμμετείχαν και θα συμμετάσχουν μέχρι τέλους της χρονιά περίπου 500 μαθητές και 30 εκπαιδευτικοί.

ΕΠΙΣΗΣ:

Έχοντας υπόψη την Διακήρυξη του Ο.Η.Ε, για τα δικαιώματα του παιδιού, όπου συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα στη διατροφή, παρέχουμε σε όλους τους μαθητές που μας επισκέπτονται και παρακολουθούν ΟΛΑ μας τα προγράμματα αειφόρου εκπαίδευσης (πέντε τον αριθμό), πλήρες υγιεινό δεκατιανό με βιολογικά προϊόντα. Στη παροχή αυτού του δεκατιανού συμμετείχαν και θα συμμετάσχουν μέχρι τέλος της χρονιάς πάνω από 850 μαθητές και 80 εκπαιδευτικοί.

 

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Διοργανώσαμε, ένα σεμινάριο, στα πλαίσια της ΔΒΜ, με θέμα «Η γεωργική παραγωγή και το δικαίωμα στη διατροφή, στις 10 και 13 Απριλίου 2011, εμβαθύνοντας στη Διακήρυξη του Ο.Η.Ε, από 20/11/1959, για τα δικαιώματα του παιδιού, όπου συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα στη διατροφή, με συμμετοχή 55 πολιτών.

Επίσης, στο σεμινάριο, στα πλαίσια της ΔΒΜ, με θέμα τους υγρότοπους, που διοργανώσαμε σε συνεργασία με το ΚΠΕ Γουβών στις 12 και 13 Φεβρουαρίου 2011, έχοντας υπόψη ότι, το δικαίωμα σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, θίξαμε με αρκετές εισηγήσεις, θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σχετιζόμενα με τις δράσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση ενός υγιούς φυσικού περιβάλλοντος. Συμμετείχαν 130 πολίτες.