Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 

Newsletter

Είσοδος

Ημερίδα "Εισαγωγή στην αστρονομία"

Δελτίου Τύπου για την ημερίδα «Εισαγωγή στην Αστρονομία»

ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ – ΒΟΛΟΣ - Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 17:00 – 21:30.

 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (Κ.Π.Ε.Μ.) στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις δια βίου μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία» σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και την Εταιρεία Αστρονομίας, οργανώνει ημερίδα με τίτλο: «Εισαγωγή στην Αστρονομία», την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015, στις 17:00 - 21:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κινηματοθέατρου «Αχίλλειον» στο Βόλο. Η ημερίδα απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Η ημερίδα έχει ως στόχο να μυήσει το ευρύ κοινό στα θαύματα του σύμπαντος που διερευνά η επιστήμη της αστρονομίας και να δώσει εναύσματα και πληροφορίες για περαιτέρω ερασιτεχνική ενασχόληση με αυτή. Ξεκινώντας ένα συναρπαστικό ταξίδι από τη γειτονιά μας, το ηλιακό μας σύστημα και τους γείτονές μας, Σελήνη, Άρη, Αφροδίτη, Ερμή, θα συνεχίσουμε προς τον Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα και με τη βοήθεια των κομητών θα φτάσουμε μέχρι τις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος στο μακρινό Πλούτωνα και τη ζώνη του Κάϊπερ.

Στη συνέχεια από την έλξη του ηλιακού μας συστήματος θα γνωρίσουμε τους σπουδαιότερους αστέρες και αστερισμούς του χειμερινού βολιώτικου ουρανού όπου στο προσκήνιο θα έλθει η πλούσια Ελληνική Μυθολογία που έχει ονοματίσει με ιδιαίτερη φαντασία αστερισμούς όπως η Μεγάλη Άρκτος, η Μικρή Άρκτος, η Κασσιόπη, ο Κηφέας, ο Δράκοντας και η Καμηλοπάρδαλη που είναι ορατοί από την περιοχή μας. Δεν θα παραλείψουμε βέβαια και τους αστερισμούς Κένταυρο, Τοξότη και Αργώ που συνδέονται με τη Μαγνησία.

Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με το βασικό όργανο παρατήρησης των ουράνιων σωμάτων, το τηλεσκόπιο. Θα περιγραφεί η λειτουργία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, θα γίνει αναφορά στα ποιοτικά στοιχεία που βοηθούν έναν ερασιτέχνη αστρονόμο να αγοράσει το σωστό τηλεσκόπιο και θα παρουσιαστούν οι διάφοροι τύποι τηλεσκοπίων και τα είδη βάσεων στήριξης. Η παρουσίαση αυτή θα κλείσει με την περιγραφή της χρήσης του τηλεσκοπίου σε πραγματικές συνθήκες αστροπαρατήρησης και τις εντυπωσιακές εικόνες από ουράνια αντικείμενα τα οποία μπορούμε να δούμε με τέτοια ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.

Η ημερίδα θα κλείσει με μια σταχυολόγηση μερικών μόνο από τα μεγάλα προβλήματα της σύγχρονης κοσμολογίας, αστρονομίας, αστροφυσικής και διαστημικής φυσικής και τις τεχνικές προσπάθειες επίλυσής τους. Εδώ θα καταλάβουμε τον αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο πνεύματος – τεχνολογίας όπου στην περίπτωση της εφαρμογής του στο πεδίο της αστρονομίας και της αστροφυσικής λειτουργεί με τον πιο αρμονικό τρόπο όπου νέα παρατηρησιακά δεδομένα οδηγούν σε αποδοχή ή απόρριψη υπαρχόντων θεωριών, δημιουργία νέων ερωτημάτων και ταυτόχρονα νέες και καινούργιες τεχνολογικές ανάγκες για εκ νέου επιβεβαίωση αυτών.

Οι εισηγητές επίσης θα απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις και θα λύσουν απορίες του κοινού.

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετέχουν στην ημερίδα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας στα εξής στοιχεία επικοινωνίας: τηλέφωνα 24280-90010 ή 69040, Fax: 24280-90010 & e-mail: mail@kpe-makrin.mag.sch.gr (γράφοντας στο θέμα: αστρονομία). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν την ημερίδα θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.