Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

Newsletter

Είσοδος

Ημερίδα "Μέλισσα και μέλι"

Δελτίου Τύπου για την ημερίδα

«Μέλισσα και μέλι»

Αμφιθέατρο Σαράτση Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παραλιακό, Κτίριο Δελμούζου, ΒΟΛΟΣ

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (Κ.Π.Ε.Μ.) στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις δια βίου μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία» οργανώνει ημερίδα με τίτλο: «Μέλισσα και μέλι», την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, στις 16:00-21:00,στο αμφιθέατρο Σαράτση του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Παραλιακό, Κτίριο Δελμούζουστο Βόλο. Η ημερίδα απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

 Η ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο του ομότιτλου σεμιναρίου, το οποίο θα το παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί που είναι μέλη του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μέλισσας έργα, ανθρώπων αγαθά» που συντονίζει το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρναίας.

Η μεγάλη θρεπτική αξία του μελιού ήταν ήδη γνωστή από την αρχαιότητα, όπως αναφέρεται σε πολλά κείμενα. Έχουν ανιχνευθεί σε αυτό περίπου 180 στοιχεία υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητα στον άνθρωπο, ενώ περιέχει μόνο 23 θερμίδες σε ένα κουταλάκι του γλυκού. Αυτό που εντυπωσιάζει όμως δεν είναι τόσο τα επιμέρους συστατικά του μελιού, όσο η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση καθώς λόγω της χαμηλής σχετικά υγρασίας του, εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Ενώ έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση μελιού συμβάλλει στην  γρήγορη αποκατάσταση της υγείας ατόμων που έπασχαν από λοιμώξεις

Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικές περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη πολυάριθμων αρωματικών φυτών, που δημιουργούν χαρακτηριστικές ελληνικές ποιότητες μελιού που οφείλονται τόσο στη φυτική του προέλευση και την ιδιομορφίας του εδάφους, όσο και στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Η πλούσια χλωρίδα της και η εδαφική ποικιλομορφία, δημιουργούν ένα μοναδικό διεθνώς οικότοπο για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας. Η αφθονία άγριων αρωματικών και αυτοφυών φυτών σε συνδυασμό μεταξύ τους, έχουν σαν αποτέλεσμα το Ελληνικό μέλι να ξεχωρίζει για τη διαύγεια, το χρώμα και την πλούσια γεύση του. Το εξαιρετικό άρωμα των ελληνικών μελιών έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά με αναλύσεις μεγάλου αριθμού δειγμάτων. Είναι ιδανικό για τη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου κάθε ηλικίας. Μέσα στο βομβαρδισμό των λεγόμενων «πλαστικών τροφών» το μέλι εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο φυσικές και υγιεινές τροφές.

Στην ημερίδα το κοινό θα ενημερωθεί για την κοινωνία της κυψέλης και τη σχέση αλληλεξάρτησης με τα φυτά, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τους κινδύνους που απειλούν τις μέλισσες, καθώς και για την ποιότητα, την ασφάλεια των προϊόντων κυψέλης και για την εμπορική αξιοποίηση του μελιού

Οι εισηγητές επίσης θα απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις και θα λύσουν απορίες του κοινού.

Βεβαίωση συμμετοχής θα χορηγηθεί στα άτομα που θα παρακολουθήσουν ανελλιπώς τις εργασίες της ημερίδας.            Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετέχουν στην ημερίδα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας στα εξής στοιχεία επικοινωνίας: τηλέφωνα 24280-69040, fax: 24280-90010 και e-mail: mail@kpe-makrin.mag.sch.gr (αναγράφοντας στο θέμα του email τη λέξη: «Μέλι» και γράφοντας οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και κινητό τηλέφωνο).