Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Newsletter

Είσοδος

Ημερίδα με θέμα "Τα βότανα στη ζωή μας"

Δελτίου Τύπου για την ημερίδα

«Τα Βότανα στη ζωή μας»

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Ν. ΙΩΝΙΑΣ – ΒΟΛΟΣ - Τετάρτη 14/5/2014

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (Κ.Π.Ε.Μ.) στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις δια βίου μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία» οργανώνει ημερίδα με τίτλο: «Τα Βότανα στη ζωή μας», την Τετάρτη 14 Μαϊου 2014, στις 17:00-21:00, στην αίθουσα διαλέξεων του Πολιτιστικού Κέντρου Ν.Ιωνίας στο Βόλο. Η ημερίδα απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του πάνω στη γη, ο άνθρωπος, διέθετε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, όπως και τα άγρια ζώα. Μέσα από το ένστικτο αυτό αλλά και την παρατήρηση της συμπεριφοράς των άγριων ζώων, αντιμετώπισε τα θέματα καλής υγείας του, περισσότερο προληπτικά, με το να διατηρεί μια άμεση σχέση με το περιβάλλον του και κυρίως μέσα από την φυτική τροφή του. Η διατήρηση της υγείας του, καθώς και των άλλων οργανισμών, εξαρτάται άμεσα από τις συνθήκες και τους παράγοντες του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν.

Ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από παλιά, γνωρίζοντας τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Η ιστορία της γνώσης τους ξεκινάει από την περίοδο του πρωτόγονου ανθρώπου που αναζητούσε στα φυτά, όχι μόνο την τροφή του, αλλά και τα φάρμακά του. Για χιλιάδες χρόνια, η φαρμακευτική χρήση των φυτών περιορίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στη θεραπεία πληγών και τραυμάτων, αφού όλες οι µη τραυματικές παθήσεις αποδίδονταν στις πράξεις των θεών. Μπορούμε να πούμε ότι η βοτανοθεραπεία «γεννήθηκε» μαζί με τον άνθρωπο. Τα φυτά αυτά απέκτησαν ξεχωριστό κύρος και ενδιαφέρον και συνδέθηκαν με θεούς και ήρωες στον μύθο και την ιστορία. Ονομάστηκαν "βότανα" και η συστηματική τους καταγραφή από φωτισμένα μυαλά της εποχής όπως ο Ιπποκράτης, έβαλε τα θεμέλια της επιστήμης της Ιατρικής και της Φαρμακολογίας.

Η Ελλάδα έχει μια εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα που αποτελεί, γεωγραφικά και ιστορικά, ένα σύνδεσμο μεταξύ του φυτικού κόσμου της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Ένα σπουδαίο συστατικό αυτής της χλωρίδας είναι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που αντιπροσωπεύονται από ένα μεγάλο αριθμό αυτοφυών ειδών, καθώς ευνοούνται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας.

Τα αρωματικά φυτά αποτελούν μια ομάδα φυτών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για την αισθητική τους αξία ως φυτά κηποτεχνίας αλλά και για τη χρήση τους στην πρακτική ιατρική και στη μαγειρική. Τα περισσότερα από αυτά είναι αυτοφυή στην Ελληνική φύση, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες ανάγκες λίπανσης, άρδευσης και φυτοπροστασίας. Απαιτούν ωστόσο ένα ιδιαίτερο περιβάλλον ανάπτυξης, καθώς και συγκεκριμένες καλλιεργητικές φροντίδες ώστε να αποδώσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις ιδιότητες για τις οποίες συνήθως καλλιεργούνται σε έναν βοτανόκηπο. Η ποώδης ανάπτυξή τους, η αισθητική αλλά κυρίως η φαρμακευτική και η διατροφική τους αξία, τα καθιστούν ιδανικά για την καλλιέργειά τους σε αστικούς κήπους και σε φυτεμένα δώματα, αφού βασικός στόχος στην δημιουργία ενός κήπου είναι η κάλυψη των απαιτήσεων και των αναγκών που δημιουργούνται από έναν τρόπο ζωής αποκομμένο από το φυσικό περιβάλλον.  Πιο διαδεδομένα φυτά του είδους αποτελούν το θυμάρι, η ρίγανη, η μαντζουράνα, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, η λεβάντα, η λουϊζα, η αρμπαρόριζα, η μέντα και ο δυόσμος, για τα οποία θα αναφερθούν οι βασικές αρχές της χρήσης τους στην κηποτεχνία και στο αστικό πράσινο γενικότερα, με στόχο να αποτελέσουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι στη διαμόρφωση ενός Μεσογειακού αστικού τοπίου με αισθητική και λειτουργική αξία.

Σήμερα, στο δυτικό κόσμο η βοτανοθεραπεία ανακτά το χαμένο έδαφος και θεωρείται πλέον μία από τις αξιόπιστες συμπληρωματικές μεθόδους θεραπείας. Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, εξαιτίας των ιδιοτήτων τους συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον και χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία, τη ζαχαροπλαστική, τη βιομηχανία τροφίμων, τη φαρμακευτική κ.λ.π.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άνθηση της αρωματοθεραπείας και η πρόσφατη ανάπτυξη του αρωματουρισμού.

 

Στην ημερίδα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω σχετικές εισηγήσεις από τους αντίστοιχους εισηγητές:

 

«Οι μαγικές ιδιότητες των βοτάνων»

Ιωάννης Ισπικούδης, Δασολόγος, Διατελέσας Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ. της Σχολής Δασολογίας-Φυσικού Περιβάλλοντος

«Αρωματικά- μελισσοκομικά βότανα»

Θωμάς Σαββίδης, Καθηγητής Α.Π.Θ., σχολή Βιολογίας-τομέας Βοτανικής

«Η χρήση των αρωματικών φυτών στην κηποτεχνία»

Χρήστος Λύκας, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών-τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος

«Βότανα και εμπορική αξιοποίησή τους»

Παναγιώτης Βίγκλας, Αν. Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας

«Καθημερινές βιωματικές σχέσεις με τα βότανα»

Άγγελος Παπαϊωάννου, Γεωπόνος, Περιβαλλοντολόγος, συντ. Εκπαιδευτικός, πρώην Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας.

 

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετέχουν στην ημερίδα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας στα εξής στοιχεία επικοινωνίας:

τηλέφωνα 24280-90010 ή 69040, Fax: 24280-90010 & e-mail: mail@kpe-makrin.mag.sch.gr (γράφοντας στο θέμα: ΒΟΤΑΝΑ). Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν την ημερίδα θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.