Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

Newsletter

Είσοδος

Ημερίδα με θέμα "Τα Πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον"

Δελτίου Τύπου για την ημερίδα

«Τα Πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον»

Aίθουσα εκδηλώσεων του Κινηματοθέατρου «Αχίλλειον», ΒΟΛΟΣ

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (Κ.Π.Ε.Μ.) στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις δια βίου μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία» οργανώνει ημερίδα με τίτλο: «Τα Πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015, στις 17:00-21:30,στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κινηματοθέατρου «Αχίλλειον» στο Βόλο. Η ημερίδα απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

 Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Π.Ε. «Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας» που συντονίζει το ΚΠ.Ε. Μακρινίτσας.

Η ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία τον προέτρεψε να κατασκευάσει γέφυρες. Το γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας έχει να μας δείξει πολλές τέτοιες γέφυρες που η πέτρινη λαϊκή εκδοχή τους, τα γιοφύρια των παππούδων μας, διέγραψαν τροχιές δέους πάνω από τους αιώνες, ταξιδεύοντάς μας στα μεταίχμια του θρύλου και της ιστορίας. Σήμερα άλλοτε επιβλητικά, άλλοτε εύθραυστα, άλλοτε «πληγωμένα» στέκουν και παρατηρούν τον κόσμο που αλλάζει  κουβαλώντας ανάμεσα στις πέτρες τους πολλά μυστικά. Αυτά τα μυστικά περιμένουν να μας τα γνωρίσουν για να κατανοήσουμε έτσι την αξία τους μέσα στο πέρασμα των χρόνων.Όμως η ψυχή τους είναι ο άνθρωπος, ο δημιουργός. Αυτός είναι στο κέντρο κι όχι οι πέτρες. Είναι ο κτίστης που απόλυτα εναρμονισμένος με το φυσικό περιβάλλον το ακολουθεί και το συνεχίζει με τη γνώση και το μυαλό κτίζοντας τόξα και γεφυρώνοντας όχθες, αψηφώντας τα φουσκωμένα ποτάμια, διευρύνοντας έτσι την επικοινωνία.

Με αφορμή τα Πετρογέφυρα του Πηλίου στο χώρο και στο χρόνο,στην ημερίδα το κοινό θα ενημερωθεί για την επιλογή τη θέσης των πετρογέφυρων, την θεμελίωσή τους καθώς και για τα στάδια όλης της κατασκευής τους. Θα μάθει τα δομικά υλικά και τις τεχνικές αναδόμησής τους που τα κατέστησαν ανθρώπινα κτίσματα με πολύτιμη αξία. Στόχος της ημερίδας είναι οι συμμετέχοντες να ευαισθητοποιηθούν ώστε να αναγνωρίσουν την αξία των πέτρινων τοξωτών γεφυρών από αρχιτεκτονική, περιβαλλοντική, αισθητική και μνημειακή άποψη, να κατανοήσουν τις μεθόδους αποκατάστασης, να συνεισφέρουν στη βιωσιμότητά τους στη σύγχρονη πραγματικότητα, αλλά και να συζητήσουν για τις προοπτικές τους στο μέλλον.

Οι εισηγητές επίσης θα απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις και θα λύσουν απορίες του κοινού.

Βεβαίωση συμμετοχής θα χορηγηθεί στα άτομα που θα παρακολουθήσουν ανελλιπώς τις εργασίες της ημερίδας. Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετέχουν στην ημερίδα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας στα εξής στοιχεία επικοινωνίας: τηλέφωνα 24280-69040, fax: 24280-90010 και e-mail: mail@kpe-makrin.mag.sch.gr (αναγράφοντας στο θέμα του email τη λέξη: «Πετρογέφυρα» και γράφοντας οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και κινητό τηλέφωνο).